Nieuws

Verschil tussen boekhouder en accountant

06/08/2020

Wat zijn de verschillen tussen een boekhouder en een accountant ?

 

Vaak is er onduidelijheid over wat de verschillen zijn, aangezien de termen boekhouder, administatiekantoor, boekhoudkantoor, accountant en accountantskantoor door elkaar worden gebruikt. Hieronder tref je de omschrijving aan wat een boekhouder is en wat de werkzaamheden zijn van de boekhouder. Daarnaast zullen we ook de accountant omschrijven.


Boekhouder
Het beroep van boekhouder mag door iedereen worden uitgeoefend aangezien het een zogenaamd vrij beroep is. Dit betekent dus dat je bij je keuze voor een boekhouder of administratiekantoor goed dient op te letten of de beoogde boekhouder over voldoende en juiste kennis beschikt zodat je vertrouwen hebt om jouw boekhouding uit handen te geven. Vaak zie je dat een boekhouder of administratiekantoor onderdeel uit maakt van een franchise organisatie. Om hier aan deel te kunnen nemen moeten de boekhouders en administratiekantoren aan bepaalde eisen voldoen, zodat de kwaliteit van de dienstverlening gewaarborgd blijft.

Ook overkoepelende organisaties waar een boekhouder en administratiekantoor zich bij kunnen aansluiten dragen zorg voor het juiste kennisniveau van de deelnemende boekhouders.

De werkzaamheden in het kader van de financiële vastlegging in de administratie van de kosten en opbrengsten en inkomsten en uitgaven wordt door een boekhouder uitgevoerd.

Boekhouders en administratiekantoren beschikken ook over een beconnummer bij de Belastingdienst. Dit is nodig zodat jouw boekhouder de diverse belastingaangiften, zoals inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting, kan opstellen en doorgeven bij de Belastingdienst


Accountant
In tegenstelling tot de boekhouder is het beroep van accountant geen vrij beroep. Je kunt je zelf pas uitroepen tot accountant als je in het bezit ben van een afgeronde opleiding tot AA (Accountant Administratieconsulent) of RA (Register Accountant).

Een accountant is iemand die onafhankelijk de jaarrekeningen van ondernemingen controleert of zelf opstelt. Iedere middelgrote tot grote onderneming is verplicht om jaarlijks een winst- en veliesrekening en een balans op te stellen. Deze jaarrekening moet vervolgens worden gecontroleerd op juistheid en volledigheid. Dit is de taak van een accountant.


Tot slot
Het gebruik van de diensten van een boekhouder is algmeen goedkoper dan het inhuren van accountant. Als bedrijf of organisatie ben je pas verplicht de cijfers door een accountant te laten controleren als de omzet groter is dan € 12 miljoen, de waarde van de activa groter is dan € 6 miljoen en als je meer dan 50 full-time medewerkers in dienst hebt. Voldoe je aan twee van de drie eisen dan is een accountant verplicht.

De meeste ondernemingen zullen vaak niet aan twee van deze eisen voldoen en kunnen de administratie van hun bedrijf met een gerust hart uitbesteden aan een lokale boekhouder of administratiekantoor in de buurt.

Wil jij jouw administratie uit besteden ? Of ben jij een boekhouder die nieuwe klanten wil toevoegen aan zijn portefeuille ? Kijk op www.vindmijnboekhouder.nl voor meer info.



Terug naar de vorige pagina

Vind mijn boekhouder

In drie simpele stappen ontvangt u (maximaal) 4 offertes of aanbiedingen van boekhouders uit uw eigen regio ! 

Klik hieronder op Aanvragen en start met het ontvangen van gratis offertes van boekhouders bij u uit de buurt.

Aanvragen

Ik ben boekhouder

U kunt dagelijks interessante aanvragen ontvangen van bedrijven uit een door u gekozen postcode gebied. Deze bedrijven zijn op zoek naar een (nieuwe) boekhouder en u kunt per ontvangen aanvraag een passende offerte of aanbieding uitbrengen.

Aanmelden
Ik ben boekhouder

U kunt dagelijks interessante aanvragen ontvangen van bedrijven uit een door u gekozen postcode gebied. Deze bedrijven zijn op zoek naar een (nieuwe) boekhouder en u kunt per ontvangen aanvraag een passende offerte of aanbieding uitbrengen.



Aanmelden Lees verder
Contactgegevens
Postbus 81,
4920 AB Made
info@vindmijnboekhouder.nl